Időgazdálkodási stratégiák, amik produktívabbá teszik a napodat

Úgy érzed, hogy sosincs időd semmire, amit szeretnél? Valószínűleg túl sok időt pazarolsz felesleges dolgokra. Próbáld ki ezeket a tippeket, hogy produktívabb legyél!

A legelső lépésként egy héten keresztül papírra kell vetned, hogy mennyi időt töltesz különböző feladatokkal egy nap. Ha ezzel elkészültél, látni fogod, hogy melyek azok a dolgok, amik elvették az idődet a többi fontos dologtól. Ezután már tudatosan tudod tervezni a napjaidat, redukálhatod a felesleges dolgokra szánt időt és többet foglalkozhatsz a kedvenc időtöltéseiddel.

Összegyűjtöttük, hogy általában mik azok a dolgok, amik a legtöbb időt veszik el a napjainkból:

Social Media

Hiába szeretted volna csak megnézni az értesítéseidet, mégis azon kapod magad egy idő után, hogy már átlapoztál 10 bejegyzést, küldtél 4 like-ot és már térsz is át a következő platformra, hogy szintén ”csak megnézd az értesítéseidet”. Ezen úgy tudsz változtatni, ha tudatosan meghatározod magadnak, hogy mikor és mennyi időt tölthetsz el a social media felületeken. Legyen az akár vacsora után, vagy reggel miközben indulsz dolgozni a villamoson átpörgeted a híreket.

TV/Netflix

Könnyű magadról elfelejtkezni a TV előtt, még akkor is, ha az adott műsor nem éppen a kedvenced. Mindenki ismerheti a következő kifogást: „csak bekapcsolom a TV-t, hogy valami szóljon a lakásban”, aztán mégis azon kapod magad, hogy végig néztél egy szappanoperát, amit egyébként nem is szerettél volna. Próbáljuk meg, hogy csak akkor kapcsoljuk be a TV-t, amikor ténylegesen nézni szeretnénk, viszont akkor is szükséges magunknak beállítani egy időkorlátot, hogy hány részt nézhetünk meg az adott sorozatból, különben képesek vagyunk elfelejtkezni magunkról.

Ügyintézés

A legtöbb időt az ügyintézéssel lehet eltölteni. Rohanunk a postára kifizetni a számlákat, a bankba utalás miatt vagy a kábel szolgáltatónkhoz csomagot váltani. Rengeteg időt elvesz a sorban állás, az utazás és maga az ügyintézés folyamata is. Ma már mindenre van általában digitális megoldás, például egy telefonos ügyfélszolgálat, egy applikáció vagy egy internetes felület. A számlákat is be tudjuk online fizetni, akár automatikus utalást is tudunk beállítani, panaszt jelenthetünk be az online felületeken és applikáción keresztül válthatunk nagyobb internet csomagra. Éljünk ezekkel a lehetőségekkel!

Telefonálás

Mindannyian képesek vagyunk a telefonálásba belefeledkezni. Munkából hazaindulva az úton felhívjuk a barátnőnket, azonban a lakásba érve sem tesszük le a telefont, sőt még további egy órát trécselünk a kanapén. Természetesen nincs ezzel semmi gond, hiszen nagyon fontos a kapcsolatok ápolása, viszont ha éppen ezer dolgunk lenne még és erről elfeledkezünk, akkor szintén azon kapjuk magunkat, hogy eltelt az idő és semmit sem csináltunk meg a terveink közül. Ha tényleg csak néhány percre szerettél volna telefonálni, akkor próbáld magad ehhez tartani. A másik fél biztosan meg fogja érteni, hogy egy jobb időben bepótoljátok majd a beszélgetést.  

Dolgok megtalálása

Sosem találod a kulcsodat, mobiltelefonodat, táskádat indulás előtt? Akkor te is abba a kategóriába tartozol, akik mindig elkésnek mindenhonnan emiatt. Célszerű előző este mindent kikészíteni egy helyre, így a reggeli rohamban biztosan nem felejtkezünk el semmiről. Vásároljunk kulcstartókat, fogasokat, amiket elhelyezhetünk az előszobában, így biztosan mindig minden kéznél lesz induláskor.

 

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Népszerű cikkek

takarítás

Tisztaság és csillogás 5 perc alatt

Minden nap későn érsz haza a munkából és szalad a ház? Utolsó pillanatban jelentkezik be egy vendég? Mutatunk néhány tippet, amitől a lakásod 5 perc alatt csillogni-villogni fog.

egészséges életmód

Maradj egészséges a hidegebb hónapokban is

Az ősz és a tél közeledtével az egészségünk megőrzése még fontosabb lesz, hiszen ilyenkor még könnyebben fázunk meg és kapjuk el a vírusokat. Íme néhány tipp a hidegebb hónapokra:

sütőtökös pite

Sütőtökös pite

Egy őszi étkezés sem teljes egy tökéletes desszert nélkül. Készítsd el a selymesen lágy sütőtökös pitét, majd tálald tejszínhabbal vagy vanília fagylalttal.

Értesülj Elsőként híreinkről

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajánló

Népszerű cikkek

halolaj
Egészség

A halolaj jótékony hatásai

A halolajokban található Omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. Fontos szerepet játszanak az erek, a szív, az immunrendszer és a tüdő megfelelő működésében. Tudományosan bizonyított, hogy csökkenti a vérnyomást, támogatja a mentális egészséget és segíthet a szív egészségében.

Tovább »